Ekonomi

Çin’in talep endişeleri petrol fiyatlarını düşürdü

Çin’in talebine ilişkin endişelerin devam etmesi ve Orta Doğu ve Rusya’daki jeopolitik gerginliklerin gölgede kalması nedeniyle petrol fiyatları Pazartesi günü düşüş yaşadı. Brent ham petrolü 48 sent ya da %0,6 düşüşle varil başına 81,60 dolara gerilerken, ABD’nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü de 50 sent ya da %0,6 düşüşle 77,51 dolara indi.

Petrol fiyatlarındaki düşüş, Brent ham petrolünün %1,8 ve WTI’ın %2,5 oranında gerilediği geçen haftaki düşüş eğiliminin devamı niteliğinde. Piyasanın Çin’in talebine odaklanması, ülkenin 2024 yılı için %5’lik bir ekonomik büyüme hedefi belirlemesinin ardından geldi ki bu hedef bazı analistlere göre daha fazla teşvik önlemi alınmadığı takdirde iddialı bir hedef.

Çin’in ham petrol ithalatı yılın ilk iki ayında 2023’ün aynı dönemine kıyasla artış göstermesine rağmen, son veriler önceki aylara kıyasla zayıflama eğilimine işaret ediyor. Dünyanın en büyük ham petrol alıcısının alımlarındaki bu düşüş talebe ilişkin endişelere katkıda bulundu.

Arz tarafında ise Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ olarak bilinen müttefikleri, Mart ayı başında piyasayı desteklemek amacıyla günlük 2,2 milyon varillik gönüllü petrol üretim kesintilerini ikinci çeyrekte de sürdürme kararı aldı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde işgücü piyasası Şubat ayında hızlanan istihdam artışı ile güçlenme işaretleri gösterdi. Bununla birlikte, işsizlik oranındaki artış ve ücret artışlarındaki ılımlılık, Federal Rezerv’in Haziran ayında faiz indirimine gitme ihtimalini masada tutuyor.

Jeopolitik riskler petrol piyasasının performansında etkili olmaya devam ediyor. Orta Doğu’da Hamas lideri İsmail Haniye, İsrail’i Gazze çatışmasında ateşkes görüşmelerini oyalamakla suçladı. Bu arada, Moldova Cumhurbaşkanı’nın Rusya’nın ülkesini istikrarsızlaştırma çabalarını ve Rus saldırganlığının Ukrayna’nın ötesine geçebileceği endişelerini gerekçe göstererek Fransa ile bir savunma işbirliği anlaşması imzalamasıyla Doğu Avrupa’da tansiyon yüksek kalmaya devam etti.

Petrol piyasası, dalgalanan talep göstergeleri ve jeopolitik belirsizliklerden oluşan karmaşık bir ortamda seyrediyor ve bu da şu anda fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu