Yüksek teknolojili endüstriyel üretim istenilen hızda artmıyor
Yüksek teknoloji yatırımlarına yük olmasına rağmen son 3 yılda üretime başlayan firmaların sadece yüzde 1,3’ü yüksek teknolojili işler üreten firmalar oldu. EKONOMİ’nin kayıtlardan derlediği bilgilere göre 2020 yılından bu yana 47 bin 676 sanayi kuruluşu üretime başladı.
Bunların sadece 621’i yüksek teknolojili işler üreten firmalardı. Bire bir dönemde ölçek yine düşük teknolojili ürünler üreten firmalardan oluştu. Faaliyetlerine başlayan endüstriyel eser üreticilerinin yüzde 51,19’u düşük teknolojili eser üretiyor.
Üretici daha kolay üretilebilen alt ve orta teknolojiye yöneliyor
Türkiye’de son dönemde yüksek teknolojili işler için ağır teşvikler ve yönlendirmeler yapılıyor. Nispeten düşük ve orta düşük branşlarda sanayi yatırımlarının ağırlaşması normal karşılanmaktadır.
Daha çok şirketten şirkete işlerin yapıldığı bu alanda, gereklilikler de sürekliliktir ve göreceli olarak yatırım yapmanın da daha kolay olduğu düşünülmektedir. Öte yandan, Türkiye’de hem yüksek teknoloji hem de orta-yüksek teknoloji yatırımları stratejik veya öncelikli olarak uzun süredir teşvik edilmektedir. Ancak yeni yayınlanan sanayi sicil kayıtları dikkate alındığında bu tür yatırımların neredeyse 2020 yılından itibaren faaliyete geçen şirketlerde sabit bir oranda görüldüğü görülmektedir.
2020-2023 yılı Ocak-Nisan döneminde Türkiye’de yüksek teknolojili işlerin üretimi için faaliyete başlayan sanayi kuruluşlarının oranı, aynı dönemde faaliyete geçen toplam şirketler içindeki ağırlığı yüzde 1,3’tür. Orta-yüksek teknolojili üretimle birlikte değerlendirildiğinde bu oran yüzde 22,6’ya çıkıyor. Ama bu ikisinin her yıl faaliyete başlayanlara oranına baktığımızda neredeyse sabit olan yüzde 22’lik oran dikkat çekiyor.
Sanayi sicil metodolojisinde yüksek ve orta yüksek teknolojili çalışmalar NACE Rev.2’ye göre yapılmaktadır. Buna göre yüksek teknolojili işler NACE Rev.2. Kod 21. Temel farmasötik ürünler ve farmasötik ekipman imalatı, 26. Bilgisayar, elektronik ve optik ürünlerin imalatı ve 30.3. Uçak ve uzay araçları ile ilgili makinelerin (uçak, helikopter, planör, zeplin, sıcak hava balonu ve bunların parça ve aksesuarları) imalatından oluşmaktadır.
Orta yüksek teknolojiler 20. Kimyasallar, 25,4 Silah ve mühimmat, 27. Elektrikli teçhizat imalatı, 28. Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve teçhizat imalatı, 29. Motorlu taşıt, römork (römork) ve yarı römork (yarı römork) imalatı, 30,1 . Gemi ve tekne yapımı, 30.3. Uçak ve uzay araçları ile ilgili makinelerin imalatı 32.5. Tıbbi ve dişçilik alet ve ekipmanlarının imalatından oluşur.
Bu makale ilk olarak My Economy’de yayınlandı.