Haber

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak: Çin’e enerji kaynakları ihracatı 2023’te yüzde 40 arttı

Çin’i ziyaret eden Rusya Başbakanı Mihail Mişustin’in heyetinde yer alan Novak, Rus iş çevreleriyle Şanghay’da düzenlediği toplantıda konuştu.

Çin ile iş birliğinin geliştirildiği ana alanlardan birinin elektrik olduğuna dikkat çeken Novak, bu ülkeye elektrik arzı sevkiyatında büyük artış yaşandığını ve 2023’teki artışın yüzde 40 olduğunu vurguladı.

Çin ile teknoloji alanında iş birliğini sürdürdüklerini anlatan Novak, şöyle konuştu: “Ama en önemlisi, şu anda enerji sektörünün eksik kaldığı teknolojik ekipmanların temininde ortaklarımızla birlikte yer almak için çalışıyoruz”ifadelerini kullandı.

Yaptırımlardan sonra Çin ve Hindistan’ın yükü arttı

Batılı ülkelerin yaptırımları ve buna cevaben Rusya’nın attığı adımlar, küresel petrol piyasası başta olmak üzere ticaret yollarının değişmesine neden oldu.

AB, Rusya’daki boşluğu Orta Doğu, Batı Afrika, Norveç, Brezilya ve Guyana gibi diğer petrol üreticisi ülkelerle yaptığı yeni ithalat anlaşmalarıyla doldurmaya çalışırken, AB ülkeleri gibi klasik pazarlarını kaybeden Rusya, ihracatını sürdürmektedir. Asya pazarlarında, özellikle Çin ve Hindistan’da ham petrole enerji ihracatı. bağımlılığı yüksek olan ülkelere

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) en son aylık petrol piyasası raporuna göre, Hindistan’ın geçen yıl Rusya’dan yaptığı ham petrol ithalatı günlük ortalama 900.000 varil ile Ocak ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1,6 milyon varile yükseldi. Çin geçen yıl günde ortalama 1,9 milyon varil ithalat yaparken, Ocak ayında bu rakam 2,3 milyon varile çıktı.

Rusya, Sibirya’nın Gücü doğal gaz boru hattı aracılığıyla Çin’e yaptığı gaz sevkiyatını da önemli ölçüde artırdı. Rusya’dan Çin’e doğal gaz taşıyan Power of Siberia boru sınırından günlük rekor sevkiyatların son dönemde hep yenilendiği görüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu