Haber

Çin, Tayvan lider yardımcısının ABD ziyaretine karşı çıktı

Çin, Tayvan Devlet Başkan Yardımcısı Lai Ching-te’nin Paraguay ziyareti öncesi ve sonrasında ABD’nin New York ve San Francisco’ya planlanan transit ziyaretlerine karşı olduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Çin’in ABD ile Tayvan arasında her türlü temasa karşı çıktığı belirtilerek, Lai’nin transit ziyaret talebinin reddedilmesi talep edildi.

Açıklamada, “Çin, Tayvan’ın bağımsızlık ayrılıkçılarının herhangi bir isim altında veya herhangi bir nedenle ABD’yi ziyaret etmesine ve ABD’nin Tayvanlı ayrılıkçılara ve onların ayrılıkçı faaliyetlerine her türlü desteğine veya suç ortaklığına karşıdır” denildi. kelimeler yer aldı.

Tayvan meselesinin Çin’in temel çıkarlarının merkezi ve aşılmaması gereken “kırmızı çizgi” olduğu vurgulanan açıklamada, “ABD’yi tek Çin unsuruna bağlı kalmaya ve başkanlarının taahhüdüne bağlı kalmaya çağırıyoruz. Tayvan’ın bağımsızlığını desteklemek için.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Tayvan’da iktidardaki Demokratik İleri Parti (DPP) yetkililerine “bağımsızlığın çıkmaz sokak” olduğu ve “ABD’ye tokat atarak Tayvan’ı satmanın Tayvan halkına zarar vereceği” mesajı verildi.

Tayvan Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Yui, Lai’nin Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in temsilcisi olarak 15 Ağustos’ta yeni seçilen Devlet Başkanı Santiago Pena’nın göreve başlama törenine katılmak üzere Güney Amerika ülkesi Paraguay’ı ziyaret edeceğini bildirdi. San Francisco’ya ve sonrasında transit ziyaretler yapacağını duyurmuştu.

Paraguay, Tayvan’ı resmen tanıyan birkaç ülkenin ortasında yer alıyor.

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, Nisan ayı başlarında Orta Amerika ülkeleri Guatemala ve Belize’yi ziyareti öncesi ve sonrasında ABD’ye “transit ziyaretler” de yaptı ve burada ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile görüştü.

Ziyarete tepki olarak Çin ordusu ada çevresinde 3 gün süren askeri tatbikat düzenledi.

Çin’in kendi topraklarının bir parçası olarak savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’dan beri fiilen bağımsızlığını yaşıyor. Anakara Çin ile Tayvan arasındaki iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor.

“Tek Çin” ilkesini vurgulayan Pekin, Tayvan’ın dünya ülkeleriyle bağımsız diplomatik ilişkilerine, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor ve onu tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesi kuralını koyuyor. .

sulusarayhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu