Haber

AB Komisyonu Başkanı Sırbistan’ın AB Üyesi Olmasını İstiyor

Avrupa Birliği (AB) Komite Lideri Ursula von der Leyen, Sırbistan’ın AB üyesi olmasını istediklerini ve bunun karşılıklı güven ve ortaklığa bağlı olduğunu söyledi.

Von der Leyen, Batı Balkanlar ziyareti kapsamında geldiği Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile ortak basın toplantısı düzenledi.

AB için genişleme politikasının her şeyden önce geldiğini belirten Von der Leyen, “Küresel türbülans zamanlarında Avrupa’nın birlik ve güvenliğinin daha da güçlendirilmesi gerekiyor. Biz de Sırbistan’ın AB’ye katılmasını istiyoruz ve bu teklif karşılıklı inanç ve katılıma bağlıdır. AB, barışın “Refah ve refahın vaadidir. Sırbistan’ın bu fırsatı doğru değerlendireceğini umuyorum.” dedi.

Sırbistan’ın AB üyelik sürecinde büyük ilerleme kaydeden ülkelerden biri olduğunu belirten Von der Leyen, “Sırbistan’ın dış politikasında AB’ye emin adımlarla yaklaşmasını istiyoruz. AB de Sırbistan’ı şu şekilde görmek istiyor: ortak değer ve ilkeleri paylaştığı değerli bir ortak.” dedi.

Vucic, ülkesinin barış ve istikrarın korunmasına öncelik verdiğini de belirterek, “Sorumluluklarımızın ne olduğunu biliyoruz ve bunları yerine getirmeye hazırız.” dedi. söz konusu.

Kosova’nın bağımsızlığını tanımanın Sırbistan için sorun olmadığını savunan Vucic, “Kosova’nın tek sorumluluğu vardı, o da Sırp Belediyeler Birliği’ni kurmaktı. Onu da yapmadı.” yorumunu yaptı.

Vucic, “Sırbistan’ın AB üyelik sürecinde dış politikada uyum sağlayamayacağı noktalar, Rusya’ya yaptırım uygulamaması ve Kosova meselesidir.” dedi. Bu kelimeyi kullandı.

Von der Leyen, Batı Balkanlar kapsamında Kuzey Makedonya, Kosova, Karadağ ve Sırbistan’ın ardından yarın Bosna-Hersek’i ziyaret edecek.

Kosova ile Sırbistan arasında sık sık yaşanan çatışmaların temel nedeninin, Sırbistan’ın 2008 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görmesi olduğu belirtiliyor.

AB’nin arabuluculuğunda 2011 yılında başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve sonuçta iki ülkenin birbirini tanıması için ortak bir yol aranıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu